KENGKAWAN

Monday, January 16, 2012

Progresive rumah baru

Last week ada job kat Melaka. Singgah jab tengok progresive rumah yang kami beli aritu. Whoa.. tak sangka laju betul. Dah siap uols. Tiles dalam rumah dah complete. Tiles kat porch pun tinggal sikit lagi nak siap. Impress. Impress.





Pose depan rumah. Ours, yang hujung sekali tu.





View rumah kami dari depan





View dari tepi. Aku still takde idea nak decorate camne tanah lapang ni. Yang pasti, nak bubuh satu gazebo letak kat sudut depan rumah.



Pose kat bahagian tengah rumah :)



Pose kat dining area berdekatan dapur. Aku dah ada idea untuk renovate dapur. Aku nak konsep open kitchen. Nak buat island :)



Separuh dari tiles kat porch yang belum siap sepenuhnya. Tiles porch dan dalam rumah aku dah upgrade (Kos untuk tiles sahajor dah RM10 ribu tsskk). Untuk dalam rumah, aku pilih polished tiles saiz 24' x 24'. Untuk porch, 2 ft x 1 ft tiles. Warna tiles memang saja pilih warna cerah. Biar rumah nampak bersih dan luassss. Dalam bilik air pulak, aku upgrade tiles tinggi sampai ke bumbung.. huhuhu.



Macam ni la porch kami bila dah siap nanti. Aku amik gambar kat rumah contoh :)




Me at living area.



View keseluruhan dari depan.



Layour kawasan perumahan. Unit rumah kami B37. Kaler pink tu rumah banglo. Ada 2 unit je. Aritu masa aku nak beli, dedua rumah banglo ni dah ada orang booked. So, aku redha je lah dengan Semi-D. Bila loan dah lulus, baru aku dapat tau salah satu unit banglo tu available pulak sebab loan pembeli banglo tu tak lepas. Haihh.. melepas aku tau. Geremm je. Tapi takperlah. Saiz rumah + tanah yang kami beli pun (6555 sq ft) dah sama besar dengan saiz rumah + tanah unit banglo (kes pujuk atiii).




Puan aD, sila bersyukur dengan apa yang ada.




Pasnih just tunggu developer siapkan jalan depan rumah dan kerja-kerja pembersihan. Tak sabarnya nak renovate rumah pulak pasnih :)







7 comments:

Cicada2nd said...

tanah luas blh buat tapak khemah.

Takatoo31 said...

cantik..!!!

Cik Qemm said...

Kak Ad..syok nye!!

doakan qemmal murah rezeki mcm akak sekeluarga jugak eyh.. :)

seronok tgk kawan2 beli rumah. nak jugak nak jugak. :)

semoga kak ad dan family happy selalu.

JaSmIn said...

cantik rumah akak ;))

Noniey said...

cantiknya umah..besor lg tu..
erm terfikir juga nak cari rumah jauh dari area kl ni dan cari keje baru..area KL sesak sudah

aD said...

cacada: buat khemah kawin untuk anak-anak boleh kot hihihi

takatoo: tenkiuuu :)

cikQemm: insyaAllah, ada rezeki tuu.. soon! kitaorg pun lepas anak 2 baru merasa :)

Jasmin: mekasehhh :)

Noniey: yep, bila dah bersara nanti baru tenang duduk jauh dari bandar kan?

Angah said...

besar tu aD!!!

Tahniah!!

Angah ni..dedulu wah sebok nak umah ada laman besar, dah dapat. dah duduk dekat 2 tahun ni tak buat apa pun hahaha..tapi puas hati anak2 dapat lari, main beskal, kejar2 segala kat laman tu. tak risau dah nak lepaskan derang..

masa kenduri baru ni pun senang sangat..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...