KENGKAWAN

Thursday, December 15, 2011

Tersilap pilih kerjaya?

Pernah tak korang rasa camni:

Selepas hampir 10 tahun graduate dan mempunyai keje tetap yang well paid tapi still rasa macam tak dapat kepuasan yang dicari.

Pastu tetiba korang realized yang sebenarnya ada sesuatu yang lain yang korang minat dalam hidup ni dan ada banyakkkkkkk mender lain yang korang terasa nak buat tapi macam dah sedikit terlewat untuk semua tu. Yelah, we cannot turn back time maa.

Pernah kan?

Aku pernah jumpa sorang mamat yang baru tahun ni berjinak-jinak masuk hutan panjat gunung. Umur dah dekat 40-an, dah kawin dan beranak-pinak. Pastu addicted dengan outdoor sampai tetiap minggu masuk hutan.

Yang tak best tu masa dalam hutan, bila dia pewai, plus family prob ke haper, dia terus bad mood. Kalau bad mood tak susahkan orang takper, nih jenis bad mood yang menyakitkan hati orang. Tanak bercakap, tanak makan, hangin satu badan. Kalau umur tu muda lagi, takper. Boleh aku bagi penampa sedass. Umur camtu, rasa haish.. berbulu je mata tengok. Tak sesuai ok. Lelebih lagi kat tetengah hutan nun. Orang lain pun penat gak tapi still boleh bagi kerjasama.

Aku tahu kenapa dia jadi camtu. Dia sebenarnya baru realized yang dia minat naik gunung dan cecita dia memang tinggi, nak conquer G7, G12 lah bagai. Tapi masa dan situasi tak begitu mengizinkan.Tu yang dia pulun masuk hutan tetiap minggu sampai anak-bini terabai. Kalau dapat wife yang memahami, takper lah. Kena jenis yang tak paham? Sebulan dua mungkin dia boleh tahan.. masuk bulan kelima, ke enam? Mau terbang periuk belanga. Nak mamfus? Agak-agak lah kan. Pepandai la bagi masa. Ni, kera dihutan disusukan, anak kat umah kurang kasih sayang (sesuai pulak peribahasa ni.

Kes aku lain pulak. Camni:

Dulu taim kekecik, aku minat melukis. Series minat. Aku boleh lukis permandangan, lukis gambar orang - perfect. Aku paling suka lukis design baju. Esp wedding dress. Melukis bagi aku satu kepuasan yang susah untuk digambarkan.

Cikgu Zarinah, guru kelas aku masa darjah 4 pernah bagi ucapan kat perhimpunan Sekolah Kebangsaan Jeram (masa aku menang pertandingan melukis peringkat sekolah), dia kata, "Adlyana seorang pelajar pendiam. Tapi dia meluahkan perasaan dia melalui lukisan". Yep, aku memang pendiam. Kan aku ada cerita pasal prob family aku masa kekecik kat sini. Semua tu buat aku jadi rendah diri dan pendiam.

Sorang lagi cikgu lukisan masa kat sekolah menengah (SM Sultan Alauddin) siap bahasakan diri dia sebagai 'mama' dengan aku. Dia suka tengok hasil lukisan aku setiap kali aku masuk kelas lukisan dia. Aku tak ingat nama dia. Dah meninggal pun sebab breast cancer. Dia asyik introduce kat cikgu lain yang aku ni anak angkat dia. Pelik. Aku rasa maybe dia pernah jumpa arwah ibu aku so dia dapat korek background aku. Aku tak suka orang ambik tahu pasal family aku. Aku tak suka raih simpati orang.

Ok, enough flashback. Back to the stori.

Aku realized yang aku tersalah pilih course masa belajar bila aku start involve dalam dunia makeup. Baru aku tahu kenapa aku tak pernah rasa penat terpaksa kerja taim weekend buat job Makeup Artist (MUA) padahal weekday dah penat kerja kat ofis. Aku minat gila makeup, fesyen. Bila aku start buka butik bridal pulak, aku agak fussy masa nak beli wedding dress. Sampai aku rasa macam nak beli mesin jahir dan jahir sendiri baju wedding untuk butik aku. Aku start capai paper dan lakar dress pilihan aku. Mender nih semua buat aku tersedar kenapa dari kecik aku minat melukis. THIS is why.

Dan by time aku tersedar, its actually almost too late.

Dulu masa kat universiti, bila orang tanya kenapa aku amik Bachelor of Economics, aku cakap sebab aku minat. Tapi bila aku fikir balik, sekarang baru aku tahu kenapa aku pilih Economics. Sebab aku suka bersaing dengan sorang mamat ni masa STPM dulu. Dia champion Economics. Markah 90% over je setiap kali exam. Berlagak tak ingat. Aku pantang orang berlagak ni. Taim tu darah muda. Aku pulun belajar subjek Ekonomi sampai markah aku dari 30% jadi 90% above setiap kali exam. Gila bersaing. Dapat result STPM, aku score A untuk ekonomi. Bila apply universiti, aku aci bubuh je form. Bila dah habis belajar, aku jadi blur. Apa yang aku nak buat dengan degree Econs ni?

Tu pasal laa bidang kerja aku tak sama langsung dengan apa yang aku belajar dulu. Jauhhhhh larinya. Now, I'm in banking line. Kerja bagus. Tapi macam aku tulis kat atas tadi, tak ada kepuasan. Sebab minat aku sebenarnya kat tempat lain. I'm stuck. Antara minat dan kerjaya.

Teringin nak sambung belajar amik Fesyen Designer ke apa. Tapi, boleh ke? Dengan kerja, dengan business, dengan family. Gila beb. Tak terkejar aku. Tak pepasal kang jadi macam kes mamat yang baru berjinak panjat gunung tu. Cuma bezanya, Mamoru yang lempar perik belanga kat aku.. huahuahuahua.

p/s: Too many things to do in a very little time. Hidup hanya sekali. Chose wisely.


7 comments:

Ely Hasrul said...

Ad,

apa2 bende pon xpenah too late esp bila dh sedar time 'muda' nih. yeah masih muda, too late tu kalu umur dh cecah 55 keatas mmg tenaga dh takade lah. kalu dh suka dgn plan yg betol, takdenye mamoru nk baling periuk belanga, lagik dia belikan periuk emas ada.. haha

Sainul said...

memang kadang-kadang kita salah pilih kerjaya tapi itu tak bermaksud hidup kita tak happy. Hmm akak suka outdoor.. dah lama tak buat dn sekarang at the age 41, I am starting again...... just live your life to the fullest and be happy.. itu petua awet muda...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

kalo nak belajar, ayuh mulakan sekarang :) tak terlewat lagi tu.

Anonymous said...

bersyukurlah dengan apa yang ada. itu semua ketentuan Dia. dengan kerjaya yang sedia ada boleh tolong adik2, bapak. kumpul duit, cari contact. tak g masuk kursus bina stamina, gym, jungle management (ada ker?), leh pulak conquer gunung segala bagai. tak masuk pun class make up, make up ada kelass. yang penting minat dan usaha. abis duit ngan masa jer amik fesyen designer tu. you have your own talent. Lim Kok Wing xpenah masuk U pun, tapi dia ada univ merata. Be yourself Ad..

aD said...

ely: betul. setuju. tapi part periuk emas tu.. haish.. menarik tapi kalau gelang emas lagik best kut, boleh pakai dan tayang kat orang.. periuk emas sarung atas kepala macam eyy kena cop orang gilo pulak hihihi

kak sainul: hebat. semoga bertemu ditengah trek nanti ya :)

elissmie: course fashion designer tu just untuk full time sahajor.. part time nan hado. Nak belajar kalu, kena benti kije.. tsskkk

Angah said...

kalau nak, redah je. masalah timbul kita hadap.

yaNa said...

terpanggil jgk nak bagi komen.. ;)

yana pon rasa cm gtue..minat dr kecik nak jd cikgu,bergaul ngan bdk2..biler msk u amik acct..pas tue keje line acct jgk..dh lama kerja br rasa x de kepuasan..cam boring jer..tetiba rs nak jd cikgu blk..tp smpt ker lg? hu3..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...