KENGKAWAN

Tuesday, September 12, 2006

Log V2


Malas giler nk apdet ttg trip V2 nih.. asyik bertangguh je.. ekceli, aku mmg tader catat masa sepjg trip nih.. tp tu tak bermakna aku ta buleh tulis log sendiri kan? kan?


Jumaat, 25 Aug

Hari kelam kabut sedunia.. dalam kul 4.00 ptg aku dpt called dari Kak Mai,

aD, kita ada problem besar!
Err prob apa tu kak?
Org yg janji nk hantar ration tu tak datang.. !!Hah?! Abih tu duit yg akak bagi kat dia camner?.. burn??
Tu la pasal.. apa kita nak buat skrg nih?
Taper, rilek kak.. kita try carik pek makanan Brahims
Akak pun pikir camtu gak.. balik keje kang akak runner jap
Okeh roger.

Kul 7.30 mlm.. aku kat Md Vlly – carik rations. Kak mai inpom, pek makanan Brahim dh takde dlm pasaran.. Nak tanak, kami terpaksa angkut makanan dlm tin.. gilerrrrr berat!

Kul 8.00 mlm.. dpt sms dari Beckham & Rain. Derang stuck kat tmn melati.. coz lrt terkandas 3 jam.. KL BANJIR..!!.. *pehhh*.. mmg menyengatttt..

Fazi plak, baru balik outstation dari Desaru.. nk suruh dia tolong carik ration pun cam serba salah coz barang dia sendiri pun tak pack lagik.. *adeihhh*

8.45 mlm.. aku sampai KL Sentral ngam-ngam sey (thanks to Hakim).. nampak ramai bebudak outdoor kat depan KFC.. waahhh ramai giler yg menghantar kitaorg.. thanks to Abg Rashid & Wife, Labyrinth, Apex Lolok, Wan & saper lagi ntah yg aku tak sempat nk kenal.. ketapi dah nak jalan sey.. nk salam pun tak sempat (sory korang).. Line up dari KL : Aku, Kak Mai, Ajer, Fazi, Adlin, Mat Wei & Adik.

Tapiiiii… masalah tak abis camtu je.. Bertambah haruu bila kami hampir tak dpt naik tren coz tiket kat Beckham. Dia & Rain still stuck kt tmn melati.. *uwaa*.. Aku dah hamper mati akal. Dlm keadaan kelam kabut, kami sumer decide pujuk pacik ketapi tu bagi kami naik.. dlm masa yg sama gak, Kak Mai call Beckham suh derang carik alternative lain.. or at least kejar tren sampai kat Rawang.

Alhamdullilah, lepas amik no tipun aku bagai, pacik tu lepaskan kitaorg masuk gak.. ketapi dh start gerak taim tu. Beckham & Rain plak baru je sampai kl sentral.. *sedih*.. derang terpaksa pegi Pudu – naik bas ke Medan Gopeng.. while kami plak berdebar-debar dlm tren.. terpaksa tanggung risiko bayar denda & beli tiket baru.. tp, syukurlah. Nasib baik petugas ketapi tu faham.. selamat pitih kami sumer..

So, mlm tu, group kami berpecah.. Beck & Rain naik bas.. yg lelain sumer naik ketapi.. Memasing buat muka pekat.. Team aku je muka dah berpetak-petak.. memasing risau dgn rations yg berat yg amatzzz..

Hari Pertama, Sabtu, 26 Aug


Arrived Sg Siput dlm kul 3.00 pagi.. Lepas agih-agihkan rations dalam tin, aku join Ajer membuta kat tepi stesen ketapi.. zZzzzz

Tak ingat kul brp Muzs sampai dgn Beck, Rain & memember lain.. Load haversack dlm trak, gerak ke Balai Polis Lasah – hantar report. Pastu terus pegi pekan Lasah – breakfast. Had my fav nasik lemak.. *yummy*..

Lepas group last sampai kat Lasah, kami gerak ke Kuala Mu. Kat sini, rations telur yg Beck bwk pecah sumernya sbb terhentak dlm 4WD.. taper lah tader rezeki.

Almost tengahari buta kami start trekking.. tak sempat nak suai kenal dgn 23 org yg ikut trip nih. Tp, taper.. still ada 8 hari lagi dlm hutan.. lebih dari cukup utk kenal sumernya..

Trekking taim matahari terpacak kt kepala mmg menyengattt.. yg best, tak sampai sejam, kami dah sampai kt bukit taring.. re-rilek jap, pastu sambung trekking. Taim nih, aku jalan tak ingat dunia.. laju je leading jln depan sampai ke kemsait Pondok 2.

Kat kemsait, aku dapat berita yg Rain patah balik ke Kuala Mu atas masalah kesihatan. Kesian Beckham dgn Adik coz terpaksa patah balik kejar Rain utk dpt kan rations yg ada pd dia (thanks Beck & Adik).. kalau tak, sure team kita tak cukup makan..

Dekat nk pukul 9.00 mlm Beck sampai kt Pondok 2. Tgk muka dia je aku dh dapat byg kan kepenatan yg dia rasa. Sure penat bagai nk giler bila kena pikul rations 2 kali ganda berat. Aku, Kak Mai & Fazi tak berani nk tanya dia le-lebih.. kami juz masak ce-cepat & bagi dia mkn. Pastu suh dia rest.

Oh lupa, mlm nih kami gabung fly dgn team Da-boom.


Hari kedua, Ahad, 27 Aug

Hari yg ceria.. cuaca pun ok je.. hepi bila tgk Beckham start memekak duk nyanyi lagu-lagu sumbang dia.. tapi mood ceria tetiba hilang bila kami terpaksa agihkan semula rations yg Rain tinggalkan.. bertambah berat laaaa beg aku.. *huwaaaaaa*…

Lepas dgr briefing dari Arman SOS, kami start gerak panjat gunung Yong Yap.. Jalan terpacak je.. sib baik aku baru naik gunung nih 2 bulan lepas.. tader lah mental tgk trek.. Tapi cam tader perubahan bila dulu & skrg beg aku always overloaded taim naik Yong Yap nih.. *pewai*..

Kat last water point, kami disuruh pikul seberapa byk air yg boleh utk digunakan masa kemsait kat puncak gunung & utk trekking keesokkannya.. *isk*.. berat lagik beg..

Rasanya, group aku antara yg terakhir sampai kat puncak Yong Yap.. tak kisah la, nasib baik dapat tgk view sunset.. legaa..

Mlm tu, lepas selesai tugas aku sebagai chef, kami pulun tido. Kali nih, kami share fly & ground dgn Adlin.

Hari ketiga, Isnin, 28 Aug

Pepagi buta aku dh buat muka pekat.. beg aku basahhhh.. Tp, sib baik be-brg dlm tu selamat coz aku balut ngan plastic. Rerupanya aku tak ikat plastic yg balut beg tu.. nasibbbbbb..

Kalau ikut plan, nak gerak awal turun yong yap.. sekali terlajak. Kul 10 baru nak terhegeh-hegeh gerak.. part yg best tu, nasib baik la aku duk follow sweeper – jalan last sekali. Re-rupanya Topoi terlepas simpang ke gunung Bubu.. jauh giler group depan kena patah balik.. huiii.. penatt tuuu.. Muka memasing taim tu cam nak bunuh org pun ader.. tp, sib baik sumer faham situasi.. Bukan salah guide.. Cuma trek asal tu tertutup dgn ranting & semak.

Lepas share megi, nasi impit, nasi goreng bagai, kami start trekking naik Yong Yap semula.. azabbbb... giler jauh terlepas simpang tuuu.. walhal, kalau ikut jln betul, tak sampai setengah jam turun Yong Yap, dh jumpa trek tu.. nih 4 jam terlepas jalan tu weih.. Taim nih la plak hujan lebat tetiba.. *serrrjurkkk*.. memasing start keluarkan rain coat/poncho.

Aku paling tak suka trekking taim hujan.. sejuk menyengatt sey. Sib baik la aku jalan dgn Arman.. tak kira cemana mental aku tgk trek, asal tgk muka dia je dh cukup buat aku ‘form’.. lawak dia mmg buat aku terlupa jap pasal serjurk / penat.. Beckham plak, mmg radio bergerak fav aku. Mat Wei & Mail pun cool je.. maklum lah otai.. jalan sambil peluk tubuh.. nampak cam santai.

Otw ke gunung Bubu, kami terserempak dgn Fazi, Kak Mai & Adlin yg tersilap trek. Taim tu dh nak maghrib.. so, trekking sesama.. Jalan punya jalan, Beckham semakin jauh ke depan tinggalkan kami ber 7 kat blakang.

Mlm makin gelap.. Arman awal-awal lagi dah suruh prepare headlamp. Jalan pun makin slow coz Kak Mai & Adlin mmg dah pewai tahap dewata raya.. hujan still mencurah.. sejuknya rasa cam pisau duk hiris kulit.. *brrrrr*.. sementara nk pulihkan tenaga kak Mai & Adlin, derang pakat pasang fly & buat air teh.. Ada gak ura-ura nak buat kemsait kat situ.. coz taim tu, mmg sejuk giler.. gigi dh start berlaga.. badan plak ketaq mcm kena parkinson.. byk kali aku pujuk diri sendiri.. “sabar aD.. sabar.. ko sendri yg cari bala.. nih baru hari ketiga..”

Ekceli, aku tahu kami akan selamat sampai kemsait coz aku mmg percaya & konpiden dgn Arman, Mak Wei & Mail. Masa tgh pekena biskut tiger dgn air teh, kami dgr bunyik mercun dari puncak Bubu.. pastu dgr isyarat suara Adik & Beckham.

Cayalah, sanggup derang bersusah payah turun dari puncak Bubu utk rescue kak Mai & Adlin.. *salute*.. Dlm cuaca yg sejuk camtu, aku doubt ada org lain sanggup buat apa yg derang dh buat. Beck & Adik tolong pikul haversack Kak Mai & Adlin.. so, derang gerak naik berempat dulu, sementara kami duk lipat fly & kemas barang.

Lepas derang gerak, aku duk diam je sengsorang.. tinggal aku sorang pompuan kat situ. Arman mcm dpt baca apa yg aku duk pikir..
aD kuat kan?.. still boleh pikul beg kan? Ke nak Arman bawakkan?Eh, taper.. aD ok
Camtu la.. baru boleh jadi sarjan Urukhai..

Perjalanan lepas tu mmg lancar.. non-stop. Arman tukar headlamp dgn aku coz headlamp dia kurang terang.. lagipun dia kena lead trek. Aku jalan belakang dia.. diikuti dgn Fazi, Mat Wei & Mail (geng urukhai)

Dalam pukul 11.00 mlm, kami sampai puncak Bubu.. hujan dah berhenti. Terharu plak bila geng
Urukhai sanggup tebas semak tetengah mlm buta utk clearkan kemsait. Dalam pukul 1.00 pagi baru siap pasang fly.. Kami terpaksa buat kem emergency kat puncak Bubu. Hasrat bermlm di Kem Kacang tak kesampaian..

Mlm tu aku terpaksa tidur fly Topoi & Adik.. coz fly team kami tak muat.. bekalan air utk mlm nih mmg tak cukup..

Hm, aku ingatkan aku sorang je yg terasa sejuk cam nk giler.. rupanya ada sorang trekker sampai menangis tak tahan sejuk.. *isk*..

Hari keempat, Selasa 29 Aug

Cuaca pagi nih agak cerah.. pepagi lagi memasing dh siap pack barang.. sumer cam resah coz bekalan air takde.. means, kami terpaksa trekking tanpa air utk beberapa jam seterusnya.. *matilah haussss*..

Tataw kenapa dlm trip nih, aku mmg malas giler nak packing.. biasanya, kalau ikut memana trip, aku suka lead team depan.. kali nih.. aku sendri pelik.. mcm enjoy plak jalan dgn sweeper.

Matahari dah menyengatt atas kepala baru kami gerak turun.. aku dh start rasa rimas bila pakai baju trekking yg sama selama 4 hari berturut.. basah lak tuuu.. eiyyy.

Perjalanan seterusnya ialah menuju ke Kem Lopak Air.. nak turun ke sini amik masa sejam setengah.. Hepi giler bila jumpa air.. Arman siap gosok gigi.. Mat Wei plak buat air bandung.. aku plak buat air ribena.. *slurrppp*..

Masa otw ke puncak Kayong, hujan lagik.. *sadisss*.. basah lagik.. serrjurkkk lagik.. tak berani lepak situ lelama coz badan dh start menggeletar.. terpaksa gagahkan kaki melangkah turun naik lembah menuju ke puncak Kambing plak..

Kat puncak Kambing, sumer org dh siap pasang fly.. berteduh dari hujan.. aku terus menyelit antara tetengah org ramai coz tak tahan sejuk. Masa tgh lelepak, Topoi inpom yg kami sumer mungkin terpaksa batalkan hasrat utk naik gunung Korbu & gunung Gayong disebabkan kesuntukan masa. Sedih sey.. kalau tak disebabkan kami tersasar dari trek asal semlm, sure Korbu-Gayong dpt kami tawan.. *sobbb*.. Sedih. Tapi aku terima keputusan tu dgn hati terbuka.. tak lari gunung dikejar.

Lepas pekena megi mee & ngeteh kat puncak Kambing, sumer trekkers shoot ke puncak Tok Nenek yg letaknya juz 15 minit dari puncak Kambing.. Taim nih hujan dah berenti.. Aku, Arman & Beckham antara org terakhir naik puncak Tok Nenek.. yg lain dah sambung trekking ke Kem Kacang.

Hebat..!!! tu je yg mampu aku gambarkan perasaan aku kat atas puncak gunung Tok Nenek nih.. puncak gunung nih penuh dgn batu.. dari jauh pun boleh nampak. View kat atas nih mmg superb..
Aku : Wei Arman, Beckham, nyanyilah lagu negaraku.. baru semangat!
Beck : Err.. aD, cemana starting lagu negaraku??

Aku & Arman bantai gelak tak hingat.. riuh suara kami bertiga kat puncak tu.. bikin malu je Beckham nih.. eniwei, lepas satu.. satu lagu patriotic yg Beckham & Arman nyanyi.. lepas dengar Topoi jerit dari puncak Kambing suruh turun, baru kami gerak turun..

Masa otw nak ke Kem Kacang, sekali lagi hujan lebat mencurah.. *adeiiii*.. Dekat nak maghrib kami sampai kemsait. Aku ajak Kak Mai turun kat sungai kecik tepi kemsait.. mandi.. sejuk mmg tak boleh blah.. tp lantok le.. dah berapa hari tak mandi sey.

Mlm, lepas abis masak & makan, sekali lagi aku terpaksa tumpang fly org lain.. memula tu plan nk tido dlm hammock.. tp hammock basah la plak.. terpaksa tido kat fly Somphob, Baba & Wan.. *soryyy susahkan korang*

Hari kelima, Rabu 30 Aug

Pepagi esoknya, lepas prepare cekodok & mihun utk lunch, kami start packing.. Kali nih, mmg malang sikit nasib aku.. baju yg aku pakai utk tido & windbreaker basah akibat hujan yg turun secara tetiba.. *syedihhh*.. kelam kabut pasang fly balik, selamatkan barang.. Abes laa.. dah ler baju terhad. Matilaa aku tadok baju nk pakai mlm nnt..

Packing dlm hujan mmg cam ampeh.. serba serbi tak kena.. mentalllll… masa nak gerak, aku perasan headlamp aku takder.. lerrr, saper la yg amik head lamp aku nih??? *bengang*..

Trekking diteruskan.. aku jalan dgn Fazi taim nih.. kami jln cam siput.. dari puncak berlumut – puncak bonsai – puncak bonsai semak – kem DGU (refill air)

Start dari DGU.. Arman, Beckham & Mail dapat kejar kitaorg.. laju giler urukhai nih jalan.. dari sini, Arman buat style yahudi.. kitaorg trekking tanpa henti dari DGU – puncak View – puncak Bonsai Tengah – Kem Agas.. nak benti minum air pun tader masa.. mmg gilerrr cara dia jalan.
Masa kat puncak view.. hujan still lebat.. plus angin kuat.. bahaya giler.. dah la kiri kanan gaung.. kalau kena angin lintang.. pergh.. nauzubillah

Nak sampai ke Kem Agas plak bukannya dekat.. ntah berapa kali turun naik puncak tipu.. pehhh azabbbb.. Kebetulan pulak Arman pun tader headlamp (Fuad pinjam katanya).. Antara kami berlima, juz Beckham je yg ada headlamp..

Mlm makin gelap.. perjalanan plak curam + berselut.. Arman guna headlamp Beckham. Dia lead. Belakang Arman: aku, Fazi, Beckham & Mail. Slow giler kami jalan.. Arman terpaksa tertoleh-toleh suluh jalan kami kat belakang.. mmg penat & hazabbbbb….

Alhamdullilah, sampai jugak kami ke kem Agas.. dari atas tebing sungai Arman jerit suruh derang hantar few headlamps kat kitaorg..

Kat kemsait, aku dapat tahu kak Mai, Adlin, Ajer & Lia pun baru sampai.. Ajer jatuh gaung.. sib baik tak tinggi sangat.. dia ok.

Mlm nih team aku tido tanpa makan dinner.. memasing tak larat. Kami sambung fly dgn geng urukhai.. Thanks to Arman coz pinjamkan 2 helai t-shirts kat aku.. Lepas sarung sleeping bag, aku terus zZZzzz..

Kul 3 pagi, Arman kejut aku.. badan aku menggigil katanya.. Tak perasan plak aku tido sebelah dia. Mat Wei & Adik pun ada sama.. Arman suruh kejut kak Mai, Fazi & Adlin.. dia dah siap masakkan megi mee.. seriyes sey, aku mmg terharu dgn apa yg dia buat.. dalam keadaan memasing penat, cuaca sejuk giler.. dia sanggup turun amik air sesubuh buta semata-mata sbb prihatin kami sumer tak makan sepanjang mlm tu.. susah beb, nak cari kwn mcm nih.

Its Merdeka Day.. too exhausted nk celebrate..


Hari keenam, Khamis 31 Aug

Pagi nih aku bangun dgn bersemangat.. kalau tak kerana megi geng Urukhai, sure aku tak sekuat nih.. Aku masak nasik putih, sambal ikan bilis & panaskan rendang utk breakfast cum lunch. Berselera btul team aku makan.. sampai licin sambal ikan bilis.

Aku try tanya memember kekalau ada yg terambil headlamp aku.. tp.. still tak jumpa. Sib baik Somphob ada extra headlamp.. so, pinjam dia punya.. *thanks ey*

Checkpoint berikutnya, puncak anak Junction.. kami difahamkan, ada kemungkinan kami akan tiba di kemsait seterusnya pada waktu malam.. *aiyooo*.. cam biasa, trekking dlm hujan.. aku pun dah lali sarung baju basah hehari.. Cuma yg tak selesa tu bila badan start gatal-gatal sebab ruam & kesan gigitan agas toksah citer lah.. hangus tangan nih dibuatnya.. tapak kaki mmg dh start hancur & melecet..

Masa tengah trekking, Mat Wei ada ckp, kalau kita sempat sampai puncak Junction awal, kita boleh shoot ke Korbu-Gayong.. excited giler aku dengar.. Sadly, kami sampai situ dah lewat.. dekat kul 6.00 ptg..

Perjalanan ke Kem H20 dari puncak Junction amik masa dlm 2 jam.. even taim tu dah nk gelap, kami still enjoy trekking sesame urukhai.. derang plak tak hehabis sakat aku dgn Samat & Harun (bukan nama sebenar).. sakit jiwa jugak dibuatnya.. tapiii, enjoyyyy.. siap trekking sambil berjoget.. *haha*

Cuaca makin gelap, tapi kali nih aku tak kisah sgt coz ada headlamp.. masa tengah ‘form’ trekking dlm gelap, aku perasan headlamp kak Mai tak berfungsi. Bateri habis katanya. Tak fikir pjg, aku bagi headlamp kat kak Mai.. so, sekali lagi aku trekking tanpa headlamp.. Arman lead trek mlm tu.. aku jln belakang dia.. sekejap-sekejap kang, dia toleh suluhkan jalan utk aku.

Part yg paling ngeri mlm tu, masa kami nak cross air terjun.. Arman nyaris terjatuh ke bwh air terjun.. cuak giler aku taim tu.. seriauuu bila pikirkan kemungkinan yg boleh terjadi..

Tak ingat kul berapa kami sampai kem H2O.. *legaaa*.. hujan still renyai masa kami sampai. Kat sini kami jumpa 3 org otai dari trans V1 (cik Din, cik An & cik Bob)

Mlm nih, aku rehat dari bertugas jadi chef. Beckham amik alih tempat aku.. dia masak sphagetti.. ramai giler lepak fly kami. Cam biasa, aku pakai t-shirt pinjam.. mana ada masa keringkan baju.. matahari pun susah nk jumpa maaa..

Hari ketujuh, Jumaat 1 Sept

Semangat giler aku bangun pagi nih.. rasa ‘form’ je.. Arman cadang nk switch tempat dgn Topoi.. Arman nk amik tempat guide whilst Topoi jadi last man.. kemain lagi dia ajak aku jalan lelaju kejar org depan.. giler aper, dah la aku nih antara org last yg gerak dari kemsait.. jauh tuu nak kejar..

Nk tanak, terpaksalah aku ikut langkah Arman.. lepas sorang.. sorang aku pintas. Jalan non-stop.. even sampai kat kem Kuali pun aku tak berhenti.. terus start panjat gunung Yong Belar.. trek mencanak plus licin..

Akhirnya, kat puncak Yong Belar, aku berjaya gak jumpa org depan sekali.. not to mention la aku pompuan pertama sampai atas tu.. *kihkihkih*.. dari sini lah Arman duk gelar aku
Sarjan Urukhai
Tak sangka.. aku sampai lagi kat puncak Yong Belar nih.. gunung yg first aku naik dlm tahun nih.. bangga sey. Cuaca yg makin sejuk kat puncak buat aku turun awal.. yep, aku missed part sunset kat puncak Yong Belar.. Dekat nak senja baru aku sampai kat Kem Kasut.. Mlm tu kami pepakat perabihkan sumer rations yg ada.. kenduri besar!

Hari kelapan, Sabtu 2 Sept

Memasing liat nak bangun.. hari last katakan.. cuaca plak cerah semacam.. best! Perjalanan ke Blue Valley Dam takder la jauh sangat.. trek pun agak santai..

Tp, ngam-ngam sampai kat kem Kabin, hujan turun lagik.. uwaaa.. baju baru nak kering.. mmg tak kasi can btul arr.. tetiap hari trekking basah lencunn..

Bila hujan reda, kami sambung trekking lagi.. kali nih aku dpt rasa pengalaman baru bila dapat guna trek yg berbeza utk ke BVD. Dulu masa dgn team Godongs, kami gunan laluan lama.. tak sangka trek baru nih lagi dekat.. kejap je dh sampai BVD.

Tangga kat Blue Valley mmg sentiasa buat aku gerunn.. curam tak hingat.. jejak je kat tapak BVD, aku jerit tak ingat dunia.. hepiiiiiiiiiiiiiii seyyyyy!!!! I’ve completed V2..!!!!

Dari jauh aku nampak Ayu & Muzs dah tunggu dlm hilux.. lepas sumer sampai, kami gerak dlm 2 kumpulan.. satu ke kampung Raja (derang kena balik umah cepat coz keje esoknya).. satu trak lagi pegi tapak perkhemahan sg pauh.. spent satu malam lagi kat Cameron..

It’s a BBQ nite.. mlm tu kami gegamai celebrate kejayaan misi V2.. !!

p/s: Btw, kalau nk tengok gambar V2, klik kat sini.. http://bargading.multiply.com/photos/album/60

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...