KENGKAWAN

Wednesday, July 20, 2011

Resepi Pavlova

This is entry is for Ayang & Tie :)

Ok, girls.. grab ur handbags, lets shop for bebahan untuk buat Pavlova! Its very simple and mouth watering tau. Cost pun adalah sangat murah kalau nak compare dengan sebiji Pavlova yang dijual dengan harga RM 148.40 kat Subang. Oh, mahal gila. Better buat sendiri.


Bebahan yang diperlukan (anggaran makan SAMPAI kenyang untuk 6 orang):

6 biji PUTIH telur
1 setengah cawan gula kastor
1 sudu teh cuka
1 sudu teh vanila
1 sudu besar tepung jagung
2 kotak kecil whipping cream
Buan-buahan ikut suka


First pukul putih telur sampai jadi putih macam krim. Pastu masukkan gula kastor sedikit demi sedikit sambil mix aduan. Penggunaan elektrik mixer adalah sangat digalakkan tau. Gaul sampai adunan tadi jadi sticky dan kalau kita cedok pakai sudu dan terbalikkan sudu tu, adunan tadi tak jatuh.


Sory gambar senget.. hihi. Tak dan nak adjust. Camnih rupa tahap kepekatan adunan tadi. Pastu masukkan cuka, vanila esen dan tepung jagung.. kacau sampai sebati.


Sediakan dulang pembakar yang di alas dengan kertas (ala apa orang panggil kertas alas kek tu, lupa arr). Tapi aku tak guna pun kertas tu. Tak sempat nak beli.. huhu. Aku guna dulang yang dah disapu dengan sedikit butter.


Bentukkan adunan tu jadi bulat macam dalam gambar atas. Panaskan oven dalam 150'c. Bakar adunan tadi selama 1 jam 45 minit. Sila jangan buka pintu oven dalam tempoh ni ok.


Selepas pavlova masak, biarkan ia sejuk dalam oven selama setengah jam pastu baru keluarkan. Biarkan pavlova sejuk dan mengeras dalam suhu bilik sebelum letak whipping cream.


Untuk buat whipping cream pulak, masukkan whipping cream dalam mixer dan putar sampai pekat. Whipping cream ni memang tawar sikit. Tapi jangan risau sebab rasa dia akan jadi just nice bila dimakan dengan pavlova. Sapu whipping cream atas pavlova dan decorate la pavlova uolss dengan buah-buahan feveret :)


Boleh dimakan taim tu juga atau letak dalam fridge.

Selamat meng-impress dan mengenyangkan perut orang-orang tersayang :)

12 comments:

imal's said...

fuh! tengok pun dah sedap.. kalau makan lagi la sedap kan kak. Sy mintak ea resepi akak tu.. mintak2 menjadi la saya buat hihi...thax sbb kongsi resepi.

nanonano said...

senang je rupenya,
tenxs :)

mrs puex said...

oritee..tenkiu very the much siss..

will try it during ramadhan or coming raye..pergghhh..semangat..

sesenang nnti polo la ai yee:D

sambil promot blog sendrik
http://mrspuex.blogspot.com

big hugs!!

WaN dAn TiE said...

salam...
tq very much..
dear..wah..tq for recipe :))ad...
muah...love u so much

Noniey said...

hi sis,

simple + murah = jimat2 hehe

nn said...

thanks ad for de recipe.... :)

erlyda said...

wahh..senang jer rupanya..lps ni leh try buat plak :)

Cik Fotogedik ;) said...

as simple as that? ingat kan payah nak buat pavlova ni. must try kalau centu. thanks aD for the sharing. xoxo.

Cik Fotogedik ;) said...

ad, lupa nak tanya tadi. oven tu kena panas kan dulu ke before masuk kan adunan? roughly berapa minit nak panas kan tu?

Angah said...

semua makanan yang gojes kat kedai2 tu memang senang nak buat kan..even biskot femes emes tu..skali buat dapat 2 3 balang..

thanx for the recipe..saya mesti cubaaaa

Ruziawati Yusof said...

u mmg pandai masak dear.. isteri ibu yg ideal.. u dan pavlova ni mmg sangat2 gojes tau!

take care dear.

nadia said...

akak.kite nk share resepi ni ngan adik kite ye.sbb die buat aritu xjd.tq.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...