KENGKAWAN

Thursday, July 10, 2008

Log & Costing XPDC Mulu

Aritu kan dan janji nak upload entry tentang log & costing kami ke Sarawak. Kat sini aku dah ringkaskan semuanya. Harap dapat jadi panduan untuk sesiapa yg berminat untuk pegi ke sana :)

Tiket flight

Dari LCCT ke Mulu Airport via Airasia : RM 153
Dari Mulu ke Miri Airport via Maswing : RM 262
TOTAL : RM 415

Expenses at Mulu National Park

Entrance : RM 10 per pax
Accomodation (Hostel) : RM 25 x 3 nights
Guide for climbing gunung Mulu : RM 1000
Boat to Kuala Litut : RM 90 per pax
Accomodation at Camp 5 : RM 25 x 2 nights
Guide for climbing Pinnacles : RM 80 per pax
Caving at gua Lang & gua Rusa : RM 10 per pax
Caving at gua Air Jerneh & Gua Angin : RM 10 per pax
TOTAL : RM 525 per pax

Other expenses

Rations (beli dari KL) : RM 60 per pax (termasuk cooking gas yg dibeli kat HQ Park RM 12 x 4 btl)
Sijil dari HQ Park : RM 5 satu
Transport dari Airport Mulu ke Mulu HQ Park : RM 10 (return)
Makan kat HQ Cafe adalah sdn bhd

Log XPDC Mulu & Pinnacles

Sabtu – 21 Jun

6.00am – Met our team xpdc at LCCT & agih rations
7.25pam – Depart to Miri (Brunch dlm Airasia)
9.45am – Arrived Miri Airport
- Free xtvts untuk 2 ½ hrs
12.10pm – Depart to Mulu
12.30pm – Arrived Mulu Airport
- Took van to Mulu HQ Park. RM 5 per pax (15 mins to get there. Can go by walking as well)
- Made full payment
- Check in at Hostel (attached to Café): Kat hostel nih lengkap dgn shower (ada water heater), pantry (ada kettle, cawan & pinggan), katil (siap blanket & towel utk mandi)
2.30pm – Trekking ke gua Lang & gua Rusa
5.15pm – Tengok kelawar keluar dari Gua Rusa – Menarik!
6.00pm – Dinner at Cafe: Nasi lemak + Nasi goreng + coke = RM 24
8.30pm – Prepare ration untuk trip esok (Note: sila bawa ration yg cukup untuk sepanjang trip dari KL sesiap. Harga barang kat sini agak mahal ok)

Ahad – 22 Jun

7.30am – Breakfast at Cafe: Boiled eggs + toasted bread + fresh orange + fried mee + coffee = RM 25
- Barang yg tak diperlukan boleh disimpan kat HQ Office. Selamat & tiada bayaran dikenakan)
8.00am – Met Bagley at HQ Office
8.20am – Start trekking: Lalu kawasan berpaya. Trek landai tp agak licin & penuh selut
9.20am – Arrived Paku Waterfall
10.15am – Crossed sungai besar 1 (view sangat cantik disini)
11.25am – Crossed sungai besar 2 (In between sungai nih akan jumpa sungai-sungai kecil yg lain)
11.40am – Arrived Camp 1
- Ada sungai besar kat sini. Kem nih lengkap dgn pondok, peralatan memasak & stove
- Menu lunch: Bihun segera + Teh O’
12.30pm – Sambung trekking: Trek turun naik lurah bukit
2.35pm – Arrived Kem 2: Kem nih takde pondok. Just kawasan lapang. Ada waterpoint.
2.40pm – Sambung trekking: Trek masih turun naik bukit
6.00pm – Apek injured
7.30pm – Arrived Kem 3
- Hujan start turun dgn lebat. Mandi, solat
- Kem ni ada tangki tadahan air hujan. Lengkap dgn bilik air, pondok, peralatan memasak, stove & pinggan mangkuk
- Menu dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, kari ayam & sup chicken meatball

Isnin – 23 Jun

3.00am – Prepare breakfast: Roti with peanut butter + margerin & Lunch: bihun goreng (tapau)
4.20am – Start trekking: Trek pacak (Kami buat daypack ke puncak. Beg semua tinggal kat Kem 3)
8.30am – Arrived Kem 4.
- Lepak minum sekejap. Tempat nih sejuk gile
- Ada helipad belakang Kem 4. View cantik kat sini
9.30am – Sambung trekking: Trek turun naik puncak tipu. Curam. Banyak tempat kena pakai tali.
11.20am – Puncak Tipu 1 (trek dari sini agak hazabbbb)
12.05pm – Puncak Tipu 2: ada kawasan helipad kat sini. Boleh nampak beirut puncak Mulu dari sini. Trek atas permatang.
12.15pm – Puncak gunung Mulu: Ada pondok kecik kat sini. View 360º.
1.05pm – Gerak turun
3.20pm – Arrived Kem 4: Rehat + makan chicken porridge + mushroom soup
4.30pm – Cont. trekking
8.05pm – Arrived Kem 3
- Mandi, solat & rehat
- Menu dinner malam nih: Nasi putih, sambal ikan bilis + sambal ayam + nescafe

Selasa – 24 Jun

5.30am – Start masak untuk breakfast: Cucur udang + nasi goreng (lebihan lauk semalam) & Masak kuey teow untuk lunch (tapau)
8.20am – Start trekking turun
10.15am – Arrived Kem 2: Take 5 sekejap
11.15am – Arrived Kem 1: Lunch
12.15pm – Cont trekking
12.30pm – Crossed sungai besar 2
1.30pm – Crossed sungai besar 1: Take 5
3.20pm Arrive Mulu HQ Office
- Alhamdullilah, kami berjaya mendaki gunung Mulu dalam masa 3 hari 2 malam seperti yg kami plan
- Normally, pihak Mulu park prefer climbers buat trip nih 4 hari 3 malam
- Kata Bagley, team yg paling cepat habiskan trip nih, trekkers Gurkha: 2 hari 1 malam
- Ada isu masa nak check in. Hostel penuh. Kami dapat bilik baru yg dah diupgrade disebabkan kesilapan staff Mulu - Best!
6.00pm – Dinner: Nasi Lemak + Fried mee + 2 cokes = RM 26
10.00pm – Prepare ration untuk trip esoknya

Rabu – 25 Jun

6..30am – Mandi, solat & breakfast
9.10am – Took boat to Kuala Litut
- Lambat naik boat sebab ada kematian kat Kg Penan. Trip ke kg. Penan terpaksa ditunda.
- On the way tuu, boat kami singgah di gua Air Jerneh & gua Angin.
- Lepak jap kat kawasan nih sambil mandi sungai
12.30pm – Cont journey dgn boat (sesekali kena tolak boat sebab air sungai cetek)
1.15pm – Arrived Kuala Litut: Lepak sambil lunch megi mee at sini
2.00pm – Start trekking (8.8km). Trek landai & santai. Ada 2 jambatan gantung kt sini
4.30pm – Arrived Kem 5
- Ada sungai jernih & cetek kat sini. Kem nih terletak ditengah-tengah antara gunung Benarat, gunung Api & gunung Mulu.
- Kat sini ada bilik (partition) yg lengkap dgn tempat simpan beg & sleeping mat. Pantry yg besar lengkap dgn peralatan memasak, pinggan mangkuk & cooking gas.
- Ada electricity (guna solar & generator). Tp, power tak cukup untuk charge bateri kamera / hp kat sini.
- Ada kemudahan bilik air yg sangat selesa seperti di KL!!
7.30pm – Dinner: Telur masak rendang, sup suhun + nescafe
8.00pm – Briefing oleh abg Ismail (guide ke Pinnacles)

Khamis – 26 Jun

5.00am – Prepare breakfast: roti + peanut butter + tuna mayo & masak lunch untuk tapau: nasi goreng ikan masin
7.20am – Start trekking: Trek mencanak penuh dgn batu-batu tajam. Sila pakai rubber shoes & glove.
8.05am – Arrived kat batu berbentuk crown & take 5 kat sini.
9.20am – Arrived kat tangga pertama (in total, ada 15 tangga yg kena panjat)
10.10am – Arrived puncak anak Api (1175m). Lunch.
11.15am – Gerak turun
2.20pm – Arrived kem 5: mandi sungai + rehat (free xtvt)
7.15pm – Dinner: Nasi putih, sambal ikan bilis, masak lemak nenas + ikan masin, air buah laici & nescafe. Celebrate mission accomplished.
- Hujan lebat malam nih.. alhamdullilah, sepanjang kami kat sini, hujan hanya 2 kali sahaja. Itu pun sebelah malam.

Jumaat – 27 Jun

7.00am – Breakfast: nasi goreng cilipadi (petik cilipadi kat belakang Kem 5) campur ikan masin & cucur ikan bilis. Rations kami berjaya dihabiskan pagi nih. Tingga megi je dua tiga bungkus.
8.30am – Start trekking.
11.00am – Sampai Kuala Litut & naik boat ke HQ Part
11.30am – Arrive HQ Park (sampai awal sebab air sungai naik dan kami tak perlu menolak boat)
11.45am – Check in hostel
- Free xtvt masa nih. Kami habiskan masa jenjalan sekitar Mulu Park.
6.30pm – Dinner at Cafe

Sabtu – 28 Jun

8.00am – Naik 4WD depan Mulu Park yg akan bawa kami ke Kg Penan & Airport
- Kampung Penan nih dekat dgn airport. Walking distance.
- Kat sana ada pasar kecil yg jual barang kraftangan & rumah panjang (yg tak begitu tradisional pun)
- Barang handmade kat sana agak mahal (even cenderamata kat Mulu Park pun mahal) Orang yg pandai bargain je boleh dapat murah. Aku suggest korang beli kat Miri je. Barang kat Miri lebih murah 5 kali ganda dari kat Mulu hokeh.
9.15am – Gerak ke airport. Check in luggage & pegi breakfast
10.10am – Naik flight
10.30am – Sampai Miri Airport.
- Terserempak dgn team Sham Castello & kak Lily Frelance kat sini. Lepak borak jap sambil tunggu kereta yg kami sewa untuk ronda-ronda bandar Miri sampai.
- Murah jugak lah harga kereta sewa kat sini. Kami amik Wira (RM80).
- Pegi pusat kraftangan Miri, pasar tamu Muhibbah, shopping kompleks & pantai Luak Esplanade.
7.00pm – Balik semula ke airport Miri.
8.45pm – Depart ke KL

3 comments:

bebey said...

kak Ad,
i you don't mind..
nak tanya mcm mane nak add nufnang yg boleh earn income ni..
:)
bunyinye mcm menarikla..

aD said...

bey, senang sangat :) memula, buka akaun kat nuffnang. pastu pilih jenis iklan yg kita nak, pastu nanti dia akan ajar step by step camne nak bubuh iklan tu dalam blog kita. dah siap gitu..

kabussenja said...

'kaki gunung' ni agak susah dijumpai dilaman bloggers ni... akhirnya kutemu juga... hik,hik..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...