bertemu kembali kita dirancangan 'Citarasa Belantara'.. yg disiarkan secara langsung dari gunung Korbu.. yerrr puan-puan, slot nih khas utk bulan Ramadhan je.. merasa lah hangpa sumer resepi macik yg begitu popular skali di Kem Lembah Agas.. okeh jgn bazirkan masa lagik.. lets berkenalan dgn bahan-bahan utk buat sambal petai nih..
bebahannya.. udang fresh dari laut ketujuh.. petai hutan simpan endau rompin.. dan cili kering yg di-blend halus dgn bwg putih, bwg merah & belachan dari saudi arabia.. waahh nama pun cam best kan? sure marbelessss sekali rasanya.. *matilah penonton meluat dengar macik angkat bakul sendrik*
okeh, memula panas kan periuk / kuali / mestin anda.. bubuh sikit minyak masak cap ayam.. bila minyak dh cukup panas (test dulu tahap kepanasan dgn mencelup jari kat dalam periuk tu).. ok?? masuk kan cili yg di-blend tadi dlm periuk.. tumis ikut suka..
kendian cik kiah, masukkan sedikit air asam jawa.. nak bubuh asam masin pun buleh.. ikut suka anak tekak memasing.. bubuh asam yg buat cicah jampu pun bulehhhhh.. *matilah mengajor tak ikhlas*..
seterusnya cik bedah, selepas sambal tadi mengelegak, kita masuk kan plak udang yg dah dibersihkan kulitnya.. oit, bukan dibersihkan dgn sabun axion ok.. buang kulit je.. tamau buang pun taper.. yelah, taim berbuka kan lapau terlebih.. telan je lah ngan kulit udang skali.. syedappp.. (tercekik la gamaknya)
lassssttt skali, baru lah masuk kan petai.. petai pun kena buang kulit ok.. kalau nak power, bubuh jering pun okeh gak.. ditambah plak dgn kerdas.. menyengatttt la bau bilik ayor anda.. eh asik menyembang je sampai terlupa macik nak suh bubuh garam & gula sikit..
tadaaaa... ni la menu berbuka kita utk hari ini.. jom siasat apa ada atas meje nun.. hmm, ada sambal udang bercampur petai tadik, telur goreng dadar, limau.. woo, kuih lopez de squirel pun ada.. eh, pesal nasik sepinggan je?
15 comments:
hmmmm ramuan dan bahan hebat belaka....
dtg dari pelusuk tmpt nun....
terliur dibuatnya....
slmt berbuka....
*febret*
bargading:
maceh.. nnt kat kemsait, buleh praktikkan resepi nih ek.. *giggles*
wahhh...... tapi, tamo tarok petai la ekk? :p
froggie:
isk, mana leh.. peberet tuuuu..
takper la saya makan udang cik ad makan le petai nyer :D ngeee
camtu plak.. aD pong nak udang gakk.. *grrr aummm*..
uiks.. periuk dah berisi nampak. beshnyer makan sambal udang petai, klu makan ngan nasik lemak lagi syok. ;)
orked:
meh la join skali.. tak syiok arr berbuka sengsorang.. *hehe*
wah ad...lama x masuk blog ko ni. makin meriah ngn makanan. terliur saya melihatnya. ampeh la ko. dibulan posa cmni laks tu. hehhe... lama xjenguk..alih2 ko dah jadi chef ya? sentap seh...tahniah. sejak bila berubah profesen nih? heheheheh....best best.. alrite la ad, aku nk ucapkan selamat berposa... yahu! :) _sidian
dian:
sesekali tukar angin.. biaser la tu.. hehe.. slamat berposer gak la.. raya nnt meh la singgah semenanjung nih..
erk....ad..mmg dh kt sjung pun le. adei la..._sidian
haha..terhibur membaca resepi dari dapur belantara nih..ehehe...nmpk sedap sekali..ahaha
dian:
ye ke?.. lahai
rozek:
tu baru baca zek, meh la terai rasa plak.. mueheheh
ad...psst..ko ada x resepi2 kek? hehehe...ingat nak buat taim raya la kan. dah busan ngn biskut2 raya ne.. eceh...wat say u? kalu ada..sher la dlm blog ni..bole aku salin2 _sidian
dian:
wokeh.. nnt aD letak resepi kek spesel tuk hang.. hehe
Post a Comment