KENGKAWAN

Friday, March 07, 2008

Our first investment

Kelmarin dapat satu berita baik tentang bapak. Ekceli berita baik tu semua orang dah tahu since minggu lepas lagi. Aku je yg lambat. Adik lelaki no.3 terlupa nak sampaikan kat aku. Kureng sungguh adik aku nih tau. Apa pun, syukur alhamdullilah atas ‘berita baik’ nih.

Malam nih maybe aku balik mengundi kat Melaka. Nih kali ke dua aku mengundi. First taim dulu masa umur aku 25 kut. Aku ingat pasnih nak tukar tempat mengundi lah. Susah bila aku kena mengundi kat Melaka, Mamoru pulak mengundi kat Kuala Selangor. Penat ok nak berkejar ke dua tempat dalam sehari. Apa? Pergi asing-asing? Helloo.. aku baru kahwin lah. Semua mender kalau boleh nak buat sesame ok! (gatal je bunyinya.. ehehehehe)

Jarang aku hapdet blog dlm minggu nih. Bukan apa, bz konsentret life. Banyak nak kena buat. Lelebih lagi bila fikirkan masa depan. Kalau boleh, aku nak semuanya stabil & lengkap sebelum hujung tahun nih, insyaAllah.

Ingat tak rituh aku cakap pasal nak tengok rumah contoh kat Meru. Memang aku pegi petang tu. Takde lah susah sangat nak mencari tempatnya, cuma.. jauh sikit ke dalam arr kawasan perumahan tu. Lebih kurang 1.2 km dari jalan utama (means untuk 1.2 km tu, public transport tak masuk. Jadi, kena ada kenderaan sendiri lah kalau nak beli rumah kat situ).

Kawasan perumahan nih derang buat kat atas tanah orang Melayu. Based on pengalaman Mamoru keje kat Pejabat Tanah dulu, kalau satu hari nanti kami nak jual semula rumah tu, kami tak boleh jual pada kaum laim. So, tak dapat mark up harga tetinggi lah. Nih salah satu disadvantage kalau kami jadi beli rumah tu.

Tapi kalau fikir dari sudut positif, rumah nih terletak kat kawasan perkampungan. Jadi tak terasa sangat lah macam kita duduk kat kawasan perumahan. At least bakal anak-anak aku nanti merasa jugak lah cara hidup style orang-orang kampung yang pada pendapat aku amat baik untuk pergaulan mereka nanti (huishh.. jauh sungguh pandangan aku nih.. hehe)

Selain tu rumah yg kami nak beli nih agak besar jugak lah. Semi-D ok. Ada halaman kat depan, tepi dan belakang rumah untuk bebudak bermain. Memang menepati ciri-ciri rumah yg aku nak. Rasanya ok kut kalau nak invest untuk rumah pertama kami. Harga pun, insyaAllah kami boleh afford. Pasnih nak kena prepare apa-apa dokumen yg patut. Harap semuanya berjalan lancar.

Oh ye, rumah tu paling cepat maybe pertengahan tahun nih siap. Masa aku pegi aritu, mmg dah hampir complete. Lantai semua dah pasang jubin, Cuma belum ada tingkap & pintu je. Tak pe lah aku pun bukan rushing sangat nak duduk situ. Nih semua perancangan jangka panjang. Anw, kalau dah confirm rumah tu jadi hakmilik kami nanti, aku uploadkan gambar ek.

Esok, kalau jadi, lepas mengundi aku bertolak ke Ipoh. Nak attend kenduri kahwin saudara belah Mamoru. Jauh ok. Tak penah aku gigih nak ke rumah orang kahwin sejauh nih. Tapi, nama pun sedara, pegi je lah. Lagi pun, derang ada datang masa kenduri kahwin aku aritu. Nih kira nak membalas balik lah. Aku suka pratikkan konsep macam nih. Ye lah, kalau kita nak orang datang kenduri kita, kita mestilah attend jemputan orang. Orang berbudi, kita berbahasa katakannn. Kalau orang yg aku jemput tu takde reason yg kukuh kenapa dia tak datang kenduri aku, toksah harap lah aku nak pegi jemputan dia nanti.. hehe. Hidup nih kena bermasyarakat.

4 comments:

Anonymous said...

alamak cam terase plak....hehe...sori nana tak g taim ad kawen. pegi ekceli tapi salah date...uwaaaa...terkilannnn sgt...bila lalu kg ad cam takde org br la terpk ini dah salah date ke"tanye kat adlin" udahnye kne bebel apesal tak print kad jemputan tu..pastu ade knduri je msti print kad jemputan punye... k bile nk memanjat plak pas ni? kang kalu dah start 'berdua' tak dapek la setahun dua...cam nana...

aD said...

nana, ish.. aD bukan maksudkan nana lah. advice nih khas utk org yg belum kawen je hehe.

Minggu nih kami insyaAllah kami gi memanjat gunung bunga buah. Nak ikut (hehehehe)? aD plan, sampai hujung tahun nih je nak memanjat. pastu nak "cuti" jap.. "nak dapatkan kawan untuk anak bujang nana" pulak.. hehehehe.

angah said...

ad..

yang 'tu' pun kena memanjat gak hahahahaha...

p/s jgn panggil puan ek...segan dalam blog ni.. panggil angah saja.

aD said...

angah, woraitt puan.. ops.. ok ok hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...